Clujul concurează cu Bucureștiul pentru banii investitorilor imobiliari

Clujul concurează cu Bucureștiul pentru banii investitorilor imobiliari

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, citată de Adevărul, există argumente solide care să susţină interesul crescut pentru închirieri de spaţii de birouri şi potenţialul investiţional puternic, astfel încât oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Braşov să ofere o alternativă Bucureştiului.

În ultimii ani, numărul locurilor de muncă a crescut considerabil la nivel naţional. Prin urmare, angajatorii, potenţiali chiriaşi ai clădirilor de birouri, caută aproape la fel de mulţi salariaţi în Bucureşti ca în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov cumulat, potrivit unui studiu Colliers International. Pe de altă parte, în ultimii 10 ani, aceste patru oraşe – cele mai importante pieţe regionale de birouri – nu au beneficiat de livrări comparabile cu cele din Capitală. Astfel, ele au un stoc de spaţii moderne de birouri de aproape patru ori mai mic decât al Bucureştiului, în condiţiile în care sondajele sugerează că migraţia internă se va concentra mai degrabă în aceste oraşe. Potrivit Băncii Mondiale, aici s-ar putea stabili în următorii ani puţin peste 730.000 de persoane, de aproape trei ori mai multe decât în Bucureşti.

„Când vorbim despre piaţa imobiliară din România, cea mai mare preocupare a investitorilor este lipsa de lichiditate. Deşi acest lucru poate fi un dezavantaj, ar trebui să existe o schimbare de perspectivă, deoarece un activ imobiliar în sine este ilichid. Este nevoie de mult timp pentru comercializarea şi finalizarea vânzării unei proprietăţi, dar situaţia se schimbă treptat”, a declarat Anca Svoronos, Senior Associate Investment & Debt Advisory în cadrul Colliers International Romania.

Prima jumătate de an a înregistrat un volum de investiţii imobiliare de puţin peste 400 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, un an care a reprezentat cel mai bun nivel post-criză. Momentan, investiţiile sunt concentrate în mare parte în Bucureşti, dar pe termen mediu, atenţia se va îndrepta tot mai mult şi pe oraşele regionale.

Pentru unii investitori cu capital străin, oraşele regionale au devenit deja atractive datorită randamentelor bune şi a potenţialului creşterii capitalului. Achiziţia Maestro Business Center din Cluj-Napoca, făcută recent de fondul de investiţii britanic First Property Group, este o dovadă că România începe să urmeze modelul polonez al dezvoltării prin intermediul oraşelor regionale, o dezvoltare mult mai durabilă având în vedere faptul că acestea pot influenţa evoluţia oraşelor şi comunelor satelit.

„Urmarea firească ar fi să luăm în considerare factorii care conduc şi susţin lichiditatea pe o piaţă de birouri: creşterea locurilor de muncă, în special în industriile care sunt utilizatoare mari de spaţiu de birouri – de exemplu, serviciile IT, raportul dintre stocul nou de spaţii în contrast cu cererea, care este încă dezechilibrat în oraşele regionale, şi tendinţa de creştere a populaţiei pe fondul migraţiei, aşa cum se întâmplă în Cluj-Napoca. Prin urmare, veniturile generate, aprecierea capitalului şi acoperirea riscului inflaţionist sunt argumente puternice pentru investiţii imobiliare în oraşele regionale, care încep, astfel, să intre în lumina reflectoarelor”, a încheiat Anca Svoronos, într-o declaraţie pentru Adevărul.

 

DISTRIBUIE